Gå til hovedindhold

Ordblindeklassen på STEP10 skaber stærke resultater

24. februar 2025

På UCH’s 10. klassestilbud, STEP10, har OBU-klassen (ordblindeundervisning) vist bemærkelsesværdige resultater, når det gælder ordblinde elevers gennemførsel af en ungdomsuddannelse.

Hvor den nationale gennemførselsrate for ordblinde er 60%, er de tilsvarende tal for OBU-eleverne på STEP10 på imponerende 85%. En markant forskel, der vækker opsigt, men hvad er det, der gør OBU-klassen så succesfuld på dette parameter?

Fællesskabet er nøglen

Ifølge eleverne selv er det fællesskabet, der gør forskellen. På OBU-holdet føler de sig ligeværdige, og de oplever, at ingen ekskluderer dem på grund af deres udfordringer med at læse og skrive.

”At være ordblind er ikke noget man står alene med hos STEP10 – det er tværtimod et fælles grundlag, der giver mulighed for støtte, forståelse og udvikling”, siger Trine Lund Miller, der er lærer i OBU-klassen.

Og tilføjer, at eleverne bliver mødt af lærere, der ikke blot har en dyb forståelse for ordblindhed, men også tør tage fat i de udfordringer, der mange gange følger med.

”Vi har skabt et miljø, hvor tabuer bliver brudt og hvor eleverne føler sig set og forstået”, siger Trine Lund Miller.

STEP10 underviser smiler til kameraet

Billede: Trine Lund Miller

Samme krav med individuel tilpasning

En vigtig del af succesen er også, at OBU-eleverne ikke bliver mødt med lavere forventninger end deres klassekammerater i de øvrige 10. klasser på UCH. Eleverne får stillet de samme krav, men undervisningen tilpasses individuelt, så den tager højde for elevens specifikke behov.

”Eleverne er her på samme vilkår, som de øvrige elever, men de bøvler med den samme overordnede udfordring”, siger Trine Lund Miller og understreger, at OBU-klassen ikke handler om at få særbehandling, men om at få de rette redskaber til at kunne klare sig på lige fod med andre.

Et bevidst valg

OBU-klassen er et frivilligt tilbud, som eleverne aktivt vælger til. På STEP10 går der således også elever i de andre klasser, men for dem, der vælger OBU, er gevinsten tydelig: De fastholdes i uddannelsessystemet i langt højere grad og får bedre forudsætninger for at gennemføre en ungdomsuddannelse senere.

”OBU-klassen er mindre, men det handler ikke om at skåne eleverne – det handler om at sikre, at de bliver fastholdt i et læringsmiljø, hvor de har de bedste forudsætninger for succes”, siger Trine Lund Miller.