Gå til hovedindhold

Åbent brev til undervisningsministeren

27. september 2024

UCH har sendt følgende åbne brev til undervisningsminister Mattias Tesfaye angående vores undren over udvælgelsesprocessen i forbindelse med udnævnelse af tre nye klimaerhvervsskoler:

Kære undervisningsminister Mattias Tesfaye

På Uddannelsescenter Holstebro (UCH) glæder vi os over ministerens store fokus på at styrke erhvervsuddannelserne, og vi vil gerne anerkende de mange gode initiativer på området. Vi er enige med regeringen i, at faglærte spiller en central rolle i den grønne omstilling og har en fælles ambition om at sikre kompetencer til den grønne omstilling.

I sidste uge vågnede vi til nyheden om, at der var blevet udpeget tre nye klimaerhvervsskoler. De tre udpegede klimaerhvervsskoler er gode samarbejdsskoler, som vi har stor tillid til, men vi undrer os dog over udvælgelsesprocessen.

Det bekymrer os, at der ikke har været inviteret til en åben og transparent ansøgningsproces, så alle kvalificerede og engagerede skoler havde fået mulighed for at bidrage til løsningen af klimaudfordringerne ved at uddanne og udvikle viden inden for et specialiseret område.

I en åben ansøgningsproces ville skolerne have fået mulighed for at redegøre for deres alle-rede opnåede resultater, egen investering og ikke mindst, hvordan skolen vil sikre, at regerin-gens mere end 100 mio. kr. årlig investering i Klimaerhvervsskoler kommer til gavn for flest mulige elever og kursister i hele Danmark.

Det er afgørende, at vi uddanner faglærte med de rette kompetencer til at tackle klimaudfor-dringerne, og vi frygter, at udvælgelsesprocessen af klimaerhvervsskoler ikke sikrer en optimal anvendelse af investeringen.

UCH er UNESCO Verdensmålsskole, og arbejder ambitiøst med at sikre kompetencer til den grønne omstilling. På UCH har vi f.eks. omfattende viden og erfaring inden for fødevareuddan-nelserne, som er helt centrale for, hvordan vi tackler klimaudfordringerne i fremtiden samt transportområdet, som optager en stor del af Danmarks CO2-udledning.

Vi investerer massivt i en ny, moderne fødevareskole, hvor bæredygtighed bliver et omdrej-ningspunkt for undervisningen af fremtidens madhåndværkere. Et byggeri, hvor vi har fået fondsstøtte til mere end 1/3 af byggesummen.

Vi er en del af et lokalsamfund med virksomheder, der er first-movers inden for Power-to-X for eksempel med etablering af verdens første dynamiske Power-to-A anlæg og nogle af de mest omfattende planer om Power-to-X teknologi i Danmark.

Derfor er vi også ved at omlægge vores uddannelsesudbud på UCH, så vi kan imødekomme den efterspørgsel på arbejdskraft, som Power-to-X-værdikæden kalder på.

Derudover har vi etableret et stærkt og gensidigt samarbejde med virksomhederne i og om-kring Nordvestjylland, hvor vi sammen udbyder lærepladsgaranti, som tydeligvis har bidraget til at flere har valgt en erhvervsuddannelse i vores område og dermed sikrer flere faglærte hænder til erhvervslivet.

Vi er overbeviste om, at vores bidrag kunne have været værdifuldt i udviklingen af klimaer-hvervsskoler og deres betydning for den generelle grønne omstilling i Danmark. Vi ville gerne have haft mulighed for at byde ind med vores kompetencer og erfaringer, og vi ved, at andre uddannelsesinstitutioner deler dette ønske. Det er derfor ærgerligt, at alle ikke fik muligheden for at deltage i en kvalificeret ansøgningsproces.

Vi håber, at ministeren vil overveje vores bekymring og arbejde for en mere åben og inklude-rende proces fremover, så vi sammen kan sikre den bedst mulige uddannelse af fremtidens faglærte til gavn for klimaet og samfundet. Med venlig hilsen

Steen Hartmann Nielsen
Bestyrelsesformand, UCH

Nanna Seidelin
Direktør, UCH