Gå til hovedindhold

Rekordhøjt søgetal til erhvervsuddannelserne i Holstebro

19. marts 2024
Rekordhøjt søgetal til erhvervsuddannelserne i Holstebro

UCH oplever den højeste stigning i søgetallet på erhvervsuddannelserne i fem år – stigningen er drevet af et stærkt lokalt samarbejde om lærepladsgaranti.

Mekanikerpige arbejder under bil

Uddannelsescenter Holstebro (UCH) har oplevet en markant stigning i antallet af elever fra 9. og 10. klasse, der vælger at fortsætte deres uddannelse på en af skolens 20 forskellige erhvervsuddannelser. Med en stigning på 18% i forhold til sidste år, markerer dette det højeste søgetal i fem år, og ligger markant over den nationale stigning på 3%.

En væsentlig årsag til denne succes er lærepladsgarantien, som er et resultat af et frugtbart partnerskab mellem Erhvervsforum Holstebro, Holstebro Kommune og UCH.

”Lærepladsgarantien har uden tvivl været en game changer. Det sender et stærkt signal til de unge om, at en fremtid inden for erhvervsuddannelserne er både sikker og lovende,” siger Nanna Seidelin, direktør for UCH.

Foruden lærepladsgarantien, har UCH’s fokuserede indsats på at styrke brobygningen til grundskoleelever, kommunikation og samarbejde med lokale virksomheder også spillet en central rolle.

”En kæmpestor tak til de mere end 150 virksomheder, som har underskrevet en lærepladsgaranti, og dermed taget et medansvar for at flere vælger en erhvervsuddannelse. Jeg håber, at resultaterne kan inspirere endnu flere til at være med. Vores målrettede arbejde med at skabe tættere bånd til erhvervslivet og vores konstante stræben efter at forbedre uddannelsernes kvalitet og relevans, begynder nu for alvor at bære frugt,” tilføjer Nanna Seidelin.

Behov for flere faglærte

Med udsigten til en stigende efterspørgsel efter faglært arbejdskraft i de kommende år, er det mere vigtigt end nogensinde at sikre, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse:

”Vi står overfor en fremtid, hvor behovet for dygtige faglærte vil eksplodere. UCH’s succes med at tiltrække flere elever til erhvervsuddannelserne er ikke kun godt nyt for de unge og uddannelsesinstitutionen – det er essentielt for erhvervslivet og samfundet som helhed,” siger Peter Kjeldbjerg, direktør i Erhvervsforum Holstebro.

Denne positive udvikling i søgetallet til erhvervsuddannelserne er et skridt i den rigtige retning mod at sikre, at erhvervslivet i Holstebro og omegn fortsat vil have adgang til den kvalificerede arbejdskraft, som er nødvendig for vækst og innovation.

”Partnerskabet mellem UCH, Holstebro Kommune og Erhvervsforum Holstebro er et lysende eksempel på, hvordan samarbejde kan skabe reelle resultater til gavn for alle parter,” tilføjer Peter Kjeldbjerg.

Hvad er lærepladsgaranti?

I alt er der indgået aftale om 190 lærepladsgarantier af 152 virksomheder.

Lærepladsgarantien findes på uddannelserne: Smed, Bager og konditor, støberitekniker, lageroperatør, bygningsmaler, gourmetslagter, detail, industritekniker, gastronom, personvognsmekaniker, chauffør og CNC-tekniker.

Når en uddannelse har lærepladsgaranti, betyder det, at eleven er garanteret en læreplads, hvis vedkommende lever op til nogle grundlæggende krav.

Det samme gør sig gældende for virksomhederne, som har indgået aftale om lærepladsgaranti. Virksomheden skal f.eks. være proaktive og behjælpelige med at tage elever, som ikke selv kan finde en læreplads.
På den måde er en virksomhed med der giver lærepladsgaranti med til at sikre fremtidens arbejdskraft, samtidig med at de tager et socialt ansvar.

For eleverne gælder det, at vedkommende bl.a. skal være mødestabil, bestå grundforløbet og være fleksibel i forhold til, hvor lærepladsen er, for at blive omfattet af garantien.

Læs mere om lærepladsgaranti.

Kok anretter tallerken