Gå til hovedindhold

UCH hilser ny ungdomsuddannelse velkommen

8. oktober 2024

Efter længere tids venten og usikkerhed hos ungdomsuddannelsesinstitutionerne, er regeringens nye uddannelsesreform endelig blevet præsenteret. Reformen har været imødeset med spænding også her på UCH.

Vi ser regeringens udspil om den nye ungdomsuddannelse, EPX, som et spændende og nødvendigt tiltag. På UCH deler vi analysen af, at unge har brug for mere tid til at vælge deres vej i uddannelsessystemet. Mange er endnu ikke klar til at træffe et endeligt valg efter 9. eller 10. klasse, og her tilbyder EPX en tiltrængt mulighed for, at de unge kan modne deres valg i et trygt og udviklende læringsmiljø. Vi er derfor også klar til at tage ansvar for, at EPX-uddannelsen bliver en succes.

På UCH har vi den unikke kombination af kompetencer og faciliteter, der kan gøre EPX til netop det. Vores skole er allerede kendetegnet ved en stærk kobling mellem teori og praksis – både på vores gymnasier og erhvervsuddannelser. Vi har både lærekompetencer til den praktiske og teoretiske undervisning på flere niveauer. Desuden har vi bygningsmassen til at understøtte praksisfagligheden, hvor de unge lærer med både hoved og hænder, samtidig med at de indgår i et mangfoldigt socialt miljø.

Vi er bekymrede for afskaffelsen af de kommunale 10. klasser, da vi lige nu oplever, at den spiller en stor rolle i at give unge afklaring og gøre dem uddannelsesparate. Hvis EPX-uddannelsen skal lykkes, kræver det en fleksibel tilgang, der gør plads til forskellighed og giver eleverne mulighed for at udforske deres interesser og evner. UCH står klar til at løfte denne opgave og skabe en EPX, som giver de unge i Holstebro-området de bedste forudsætninger for at blive motiverede til uddannelse og job.

EPX skal ikke være en fortsættelse af folkeskolens teoretiske tilgang, som gør mange unge skoletrætte. De har brug for en anderledes indgang til læring – en, der bygger på konkrete erfaringer og praktisk forståelse – hvor de både bruger hoved og hænder. Derfor er det vigtigt, at den nye EPX i Holstebro kommer til at tilbyde en alsidig og motiverende undervisning, som kan rumme forskellige elevtyper og behov.

Der er endnu uafklaret, hvad fremtiden bringer for HTX. I Holstebro har vi én af Danmarks bedste HTX gymnasier – et teknisk gymnasium med masser af projektarbejde og tæt kobling til virkeligheden. Derfor ser vi HTX som en vigtig uddannelse, der med sin stærke profil, er relevant for både erhvervslivet og samfundet – også fremadrettet.

På UCH har vi lang erfaring med at samarbejde med erhvervslivet og med at bygge bro til videregående uddannelser. Med vores brede uddannelsesportefølje og stærke tilknytning til både videregående uddannelser og det lokale erhvervsliv, kan vi sikre, at EPX-uddannelsen bliver en naturlig del af de unges vej mod et kvalificeret uddannelsesvalg og et fremtidigt job.

Derfor melder UCH sig også som kandidat til en evt. forsøgsordning med at afprøve den nye EPX inden den træder i kraft i 2030.