Gå til hovedindhold
Gruppefoto foran campus

Oplæring i udlandet

Er du rejseklar?

Går du med en lille drøm om at komme ud at rejse, og samtidig ved du egentlig godt, at du skal tage en uddannelse? Så er dette måske muligheden, der matcher dig!

Du kan sagtens kombinere disse to ting, men ved måske ikke hvordan og hvor, du skal starte. Indenfor alle områderne på erhvervsskolerne kan du lave en Oplæring i udlandet- aftale (OPU).

 

US Science - gruppebillede

Tag på en rejse for livet!

Hvorfor tøve med at komme i gang, når nu du ad denne vej kan få din uddannelse i et andet land, kan få løn for dit arbejde, samle en masse gode erfaringer der vil gøre, at du med garanti bliver en meget eftertragtet arbejdskraft på det danske jobmarked og ikke mindst på det internationalt orienterede jobmarked.

Vi kan dog godt forstå, hvis du har brug for mere afklaring!

Alle erhvervsuddannelser og HHX på UCH tilbyder Oplæring i udlandet. Kontakt en OPU-koordinator for mere information.

Hvis du kommer direkte fra skolen, kan du vælge at tage i oplæring i udlandet, når du har afsluttet dit grundforløb. Du kan tage én eller flere af dine oplæringsperioder i en udenlandsk virksomhed og efterfølgende lave en aftale med en dansk virksomhed om at gennemføre resten af din uddannelse i Danmark. Det er også muligt at tage hele oplæringen i udlan- det, men alle skoleperioder og den afsluttende prøve skal normalt gennemføres i Danmark.

Hvis du har en læreplads i Danmark, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du tager en eller flere oplæringsperioder i udlandet. Du har mulighed for at gennemføre alle dine oplæ- ringsperioder i udlandet, men det mest almin- delige er at tage dele af oplæringen – f.eks. tre måneder eller et halvt år – i udlandet.

Går du på HHX, har du to muligheder:
Du kan selv finde en oplæringsplads i en virksomhed i det land du ønsker, eller du kan få vores hjælp til at finde en plads i Tyskland, Luxembourg eller Irland. Uanset hvad du vælger, skal du meldes ind i OPU-ordningen for at få opholdet godkendt som en del af din danske uddannelse.

AUB kan refundere udgifter, helt eller delvis, som din arbejdsgiver i Danmark afholder i forbindelse med udstationeringen. Det gælder udgifter til rejse, flytning og løn. Det er en for- udsætning, at udstationeringen varer mindst en måned, eksklusiv rejsedage, og der skal

indgås en skriftlig aftale mellem din arbejds- giver i Danmark og dit lærested i udlandet om udstationeringen.

Før en udstationering kan der være brug for at gennemføre et besøg i udlandet for at finde en egnet oplæringsvirksomhed til dig. AUB kan også refundere dele af udgiften til dette.

Detaljeret information om regler for tilskud af udgifter ved udstationering og ansøg- ningsskemaer om tilskud fra AUB kan ses på www.virk.dk/aub.

Du og din arbejdsgiver kan også læse mere om udstationering i pjecen ”Oplæring i Udlandet/ OPU – Om udstationering af lærlinge og elever” som kan hentes på www.ufm.dk/opu-ordningen.

Det er helt i orden, at være i tvivl om at tage praktik i udlandet – især hvis man ikke kender så mange, som også har prøvet det. Uddannelses- og Forskningsministeriet har lavet en hjemmeside, hvor du kan søge inspiration og høre om andres udenlandsophold her.

Kontakt vores OPU-koordinator

Elisa Højen Dohn

Uddannelses- og erhvervsvejleder

Fødevarer, Chauffør & Lager


Tlf: 99 122 437

Mail: EHD@ucholstebro.dk