Gå til hovedindhold
Elever arbejder i gruppe

Din guide til valg af ungdomsuddannelse

Hvad siger Sune?

“Følg mavefornemmelsen. Det er helt ufarligt at vælge forkert”

Sådan fortæller Sune! Og som studievejleder kan du altså godt stole på ham. Han forstår godt, at valget om uddannelse kan føles uoverskuelig og overvældende. Og derfor minder han dig om, at det vigtigste er, at du lytter til dig selv og følger dine egne interesser.

På Sunes kontor står de vigtigste vigtigste pointer ift. uddannelsesvalg på tavlen. Du får et unikt indblik i dem her:

Gør din interesser og hobbyer til din levevej og brug dette som en ledetråd til at træffe dit uddannelsesvalg!

Det er okay at gå med det, du har hørt om og kender til, men husk at research på flere uddannelser! Det gør valget en del nemmere.

Du finder alle vores uddannelser her:

Erhvervsuddanelser

EUX

HTX

HHX

10. klasse

Du ved nok godt allerede hvad dine venner skal, og hvad dine forældre synes, du skal – men skal man altid lytte til dem?

Det er altid godt få snakket med andre om ens uddannelsesvalg, både venner, familie, men på UCH har vi et korps af studievejledere, som kan svare på alle dine spørgsmål.

Kontakt en studievejleder

Vi har også lavet den ultimativ guide til dine forældre om uddannelsesvalg. Vi ved nemlig, at de er en vigtig sparringspartner for dig i dit uddannelsesvalg.

Den ultimative guide til forældre

 

ELEVERNES POV

Hvad er forskellen på HTX, HHX, EUX & EUD?

Vi forstår godt, det kan være svært at skelne mellem uddannelserne, for nogen ligner hinanden, og andre har du måske aldrig hørt om. Her kan du blive klogere på forskellene:

HHX er handelsgymnasiet, og efter studentereksamen har du lært  om samfund, økonomi og kultur i et internationalt perspektiv. I undervisningen får du mulighed for at komme helt tæt på erhvervslivet og generelt alle dele af samfundet.

Tidligere elever fra HHX har læst uddannet sig som psykologer, pædagoger, bygningskonstruktører eller taget uddannelser indenfor IT-produktudvikling, datavidenskab eller forsikringsmatematik.

Læs mere om HHX og studieretningerne her.

HTX er det tekniske gymnasium. Når den sidste eksamen er overstået, har du lært en masse om innovation og at gå fra ide til produkt. Undervinsingen har f.eks. fokus på at designe kommunikative og teknologiske løsninger på virkelige problemer.

HTX-elever har både videreuddannet sig dyrelæger, journalister, arkitekter, folkeskolelærer, jurister, sygeplejesker, piloter og meget andet.

Læs mere om HTX og studieretningerne her.

Med en EUX kombinerer du det bedste fra både en gymnasial- og erhvervsuddannelse, og vil derfor til sidst stå med et svendebrev og en studenterhue.

Med en EUX kan du f.eks. blive tømrer, elektriker, gastronom, personvognsmekaniker eller tage en uddannelse indenfor kontor. Du kan med din studentereksamen også vælge at læse en videregående uddannelse f.eks. som bygningskonstruktør, markedsføringsøkonom, maskinmester eller ingeniør.

Læs mere om hvilke uddannelser du kan tage som EUX her.

EUD-betegnelsen dækker over erhvervsuddannelserne. Når du har klaret grundforløb og hovedforløb og til sidst afslutter svendeprøven, vil du få dit svendebrev, og kan gå direkte ud i job som faglært!

Med en erhvervsuddannelse kombinerer du det teoretiske og det praktiske. Du vil indgå i undervisning, få klassekammerater, og have en dagligdag på UCH når du har dine skoleforløb, men du skal også prøve kræfter af i erhvervslivet, når du er i lære.

Læs mere om vores 20 erhvervsuddannelser her.

Tal med en studievejleder

Uanset om du søger specifikke spørgsmål om én uddannelse eller er helt i tvivl om, hvad du skal vælge, så står vores studievejledere klar til at hjælpe dig.

Vil du se, hvordan din kommende skole ser ud?

Book et besøg med en af vores studievejledere og bliv helt afklaret på dit valg af uddannelse:

Elever poserer med deres underviser
DEN ULTIMATIVE GUIDE
til forældre om ungdomsuddannelse