Gå til hovedindhold

Vejgodschauffør

EUD

Ta’ styringen for din uddannelsesvej – bliv vejgodschauffør!

Som vejgodschauffør oplever du verden på fire hjul, og du skal nok nå langt! Din arbejdsdag vil være alsidig, og selvom du skal være selvstændig, og være føreren i eget førerhus, så vil du få faste kolleger – og indgå i et fællesskab der varer for livet.

Med en uddannelse som vejgodschauffør får du en vigtig og efterspurgt kompetence, der åbner døre til en række forskellige karrieremuligheder og giver mulighed for en stabil og givende karriere. For eksempel vil du få kørekort til vogntog, certifikat til gaffeltruck, EU-kvalifikationsbevis, lastbilmonteret kran og ADR-bevis til transport af farligt gods.

Hos UCH tager vi transport til næste niveau ved at lære vores elever om fremtidens transport og energirigtig kørsel. Vi har en imponerende vognpark, som du vil få lov til at øve dig på i vores store kravlegård. Bliv en del af fremtidens transportbranche med en chaufføruddannelse hos UCH!

Vejgodschauffør er det eneste speciale, hvor hele uddannelsen kan tages på UCH. Vælger du et andet speciale, hjælper vi dig til at finde skolen. Efter grundforløbet har du også mulighed for at fortsætte på Lageruddannelsen.

Vejgodschauffør:
Du lærer at transportere forskellige typer af gods. Du vil lære at sikre lastbilens sikkerhed. Uddannelsen vil også forberede dig på at blive langturschauffør, hvis du ønsker et job med længere ture til udlandet.

Du kan blive vejgodschauffør på UCH.

Derudover har du mulighed for andre specialer, som ikke kan tages på UCH. Du kan stadig tage grundforløbet på UCH, og vi vil derefter hjælpe dig videre. De andre specialer er følgende:

 • Renovationschauffør:
  Du lærer at håndtere opgaver som f.eks. at afhente papir-, glas-, og husholdningsaffald. Du vil ligeledes også lære at håndtere farligt affald.

 • Tankbilchauffør:
  Som tankbilchauffør vil du blive uddannet i at transportere væske og pulver, og du kan f.eks. fragte brændstof og kemikalier både i Danmark og udlandet. Du vil opnå stor viden om sikkerhed, love og regler.

 • Flyttechauffør:
  Du lærer at arbejde med inventar, og hvordan du pakker, emballerer og håndtere dette. Du kan f.eks. hjælpe virksomhedsflytninger eller flytningen af dyre eller tunge genstande.

 • Kranfører:
  Du lærer at betjene de mest relevante krantyper. Du lærer forskellige løftemetoder og får kendskab til bestemmelser for målafsætning, dimensioner, vægt og tyngdepunkt.

I løbet af din tid på skolen vil du både få fagspecifikke fag samt fag, som du kender fra folkeskolen.

Grundforløb 1

 • Engelsk F
 • Samfundsfag F

Grundforløb 2: 

 • Naturfag F
 • Dansk F

De fagspecifikke fag vil bl.a. være:

 • Farligt gods, stykgods og tank
 • Transport med sættevogn
 • Logistikkæde og temperaturfølsomt gods
 • Mobile kraner fra 8 til 30 tm m. integreret kranbasis

Med Ny mesterlære kan du skifte hele eller dele af grundforløbets 2. del ud med praktisk oplæring i en virksomhed. Op til hele det første år af din uddannelse kan foregå hos en mester eller i en virksomhed.

Der er ikke nogen adgangskrav for at starte som elev i Ny mesterlære. Når du starter som Ny Mesterlære, behøver du ikke at indfri adgangskravene fra grundskolen til erhvervsskolen som ved en EUD. Så snart der er indgået en uddannelsesaftale mellem virksomhed og dig om Ny Mesterlære, er du i gang med sin uddannelse og er garanteret efterfølgende plads på hovedforløbet.

Læs mere om Ny mesterlære her.

Er du 25 år+ kan du få merit og dermed forkorte din uddannelse. For at få merit, skal du kompetencevurderes og indgå en uddannelsesaftale med en læreplads.

Der kan blandt andet gives merit for kørekort og certifikater, relevante kurser, relevant erhvervserfaring og relevante kvalifikationer opnået i eksempelvis foreningsarbejde.

Læs mere om merit her.

EUD

EUD er en praktisk uddannelse, og når du er færdig, er du faglært og har kompetencer inden for dit fagområde. Med en EUD kan du komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Du har derudover også mulighed for videreuddannelse. Hvis du vil lære noget nyt, komme i dybden med dit fag og få praktisk erfaring, så er en EUD måske noget for dig!

Varighed: 3,5 år

Grundforløb 1 , 20 uger

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte med 20 uger på Grundforløb 1.

Grundforløb 2, 20 uger

Har du taget grundforløb 1, er ufaglært eller har en anden uddannelse, skal du starte på grundforløb 2. Grundforløb 2 afsluttes med en prøve.

Oplæring i virksomhed

I denne periode er du på din læreplads.

Hovedforløb på UCH,

Du kan tage hovedforløbet på UCH. Du vil få besked i din E-boks, når du skal på skole.

Oplæring i virksomhed

I denne periode er du på din læreplads.

Hovedforløb på UCH,

Du kan tage hovedforløbet på UCH. Du vil få besked i din E-boks, når du skal på skole.

Oplæring i virksomhed

I denne periode er du på din læreplads.

Hovedforløb på UCH,

Du kan tage hovedforløbet på UCH. Du vil få besked i din E-boks, når du skal på skole.

Oplæring i virksomhed

I denne periode er du på din læreplads.

Hovedforløb på UCH,

Du kan tage hovedforløbet på UCH. Du vil få besked i din E-boks, når du skal på skole. Sidste hovedforløb inkludere din svendeprøve.

Grundforløb 1 og 2

Oplæring i virksomhed

Hovedforløb på UCH

Faglighed og fællesskab

Uanset hvilken retning du vælger, så lægger vi vægt på, at din uddannelse bliver faglig, hvor den teoretiske del som udgangspunkt altid kombineres med praktiske øvelser. I klasseværelset vil du opleve korte oplæg, hvorefter der arbejdes med opgaver selvstændigt eller i grupper, og ofte med adgang til værkstedet eller øvelsesområdet.  

Omgangstonen er uformel, hvor vi sørger for et godt sammenhold med plads til humor og gode oplevelser. Dine medstuderende vil være et mix af begge køn i forskellige aldre og med vidt forskellige forudsætninger. Nogle har ingen erfaring med faget, hvor andre har været på et lager eller har kørt bil i mange år. Du får rig mulighed for at finde nye kammerater.  

På UCH vægter vi selvfølgelig høj faglighed, men det er især også vigtigt, at vores elever har det godt gennem deres uddannelse.

På vores grundforløb vil du lære dine klassekammerater at kende gennem fællesprojekter. Teknologi-elever kan komme fra mange forskellige steder i livet, men fælles er interessen for faget. Dette har en effekt på stemningen ude i værkstederne, og der er altid en summen af liv, når man bevæger sig rundt i afdelingen.

Vores elever kommer både direkte fra folkeskolen imens andre har taget gymnasiet, haft sabbatår eller arbejdet ufaglært i nogle år. Uanset hvor du kommer fra, er der plads til dig!

UCH tilbyder også skoleophold, hvis du bor langt væk. UCH Kollegiet er et tilbud til dig, der ikke har mulighed for at tage hjem hver dag efter undervisning. Vi giver mulighed for at bo i trygge omgivelser og have en god og indholdsrig fritid.

Når du bor på UCH Kollegiet, så skal du dog huske, at det ikke som at bo derhjemme – og det er heller ikke som at bo på hotel.

Vi har på UCH Kollegiet plads til 160 personer og du finder skolehjemmets kontor på Nørre Boulevard 21 – Telefon 99 122 290.

Læs mere om UCH Kollegiet her.

Undervejs på uddannelsen har du mulighed for at komme i oplæring i udlandet (OPU).

Udenlandsrejser er ikke kun for gymnasier med studieture. Tager du en erhvervsuddannelse har du også mulighed for at tage over landets grænser, få spændende oplevelser og ikke mindst blive endnu klogere indenfor dit fag.

Læs mere her.

Chaufføruddannelsen foregår hos UCH Transport & Logistik.

Adresse: Bastrupgårdvej 5, 7500 Holstebro

Jobmuligheder

Som vejgodschauffør bliver du uddannet til en branche i fremgang og mod stor jobsikkerhed. Du vil typisk blive ansat hos en vognmand, men du vil også kunne arbejde med distributionskørsel samt arbejde i private og offentlige virksomheder indenfor rutebilstrafik og handicapkørsel.

Videreuddannelse – Kørselsdisponent

Når du har uddannet dig som vejgodschauffør kan du tage en overbygning som kørselsdisponent, hvor du får viden om optimering, projektstyring, LEAN og logistik. En uddannelse der giver dig kompetencer til at være med til at skabe ideer og udvikling i din virksomhed. Overbygningen er for dig også et springbræt til en videregående uddannelse.

Varighed: 1½ år.
Adgangskrav: Du skal have et svendebrev fra lager- eller chaufføruddannelsen.

Kontakt TUR for mere info.

Du kan også kontakt os for at få en uddannelsesaftale samt vejledning til virksomhedsgodkendelse. Kontakt Hanne Jepsen her eller Susanne Berthelsen her.

Du kan starte som vejgodschauffør to gange om året – januar og august.

Du skal søge om optagelse via optagelse.dk

Du har adgang til en erhvervsuddannelse, hvis du har:

 • Et afgangsbevis fra 9. eller 10. klasse med min. karakteren 2 i Dansk og Matematik
 • En uddannelsesaftale
 • Eksamensbevis fra en anden ungdomsuddannelse med min. karakteren 2 i Dansk og Matematik

Opfylder du ikke disse krav, har du mulighed for at komme til en samtale og en eventuel prøve – læs mere om prøven her

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse – eller du begynder inden 1. september to år efter, at du er gået ud af skolen – skal du normalt begynde på grundforløbets 1. del. Du kan optages på grundforløbs 1. del, hvis du har bestået dansk og matematik med et gennemsnit på 2 samt er erklæret uddannelsesparat.

Ansøgningsfristen er den 1. marts.

Få et overblik over vores muligheder på grundforløb 1

Du kan starte direkte på grundforløbets 2. del, hvis du er under 25 år og er gået ud af 9. eller 10. klasse for mere end to år siden

Du kan søge ind til uddannelsesstart i januar eller august hele året.

Læs mere om grundforløb 2

Du har også mulighed for at starte i Ny Mesterlære.

Er du over 25 år skal du have foretaget en realkompetencevurdering (RKV), for at bliver afklaret om hvor meget merit du kan få.

Kontakt en studievejleder for at få mere information om, hvordan din realkompetencevurdering skal foregå.

Typisk vil du skulle starte på grundforløbets 2. del.

Du kan søge ind til uddannelsesstart i januar eller august.

Læs mere om erhvervsuddannelser til voksne

Du har også mulighed for at starte i Ny Mesterlære.

Kontakt os her!

Elisa Højen Dohn

Studievejleder

Fødevarer, Chauffør & Lager


Tlf: 99 122 437

Mail: ehd@ucholstebro.dk

Susanne Bertelsen

Uddannelseskonsulent


Tlf: 99 122 417

Mail: sub@ucholstebro.dk

Aksel Møller

Uddannelsesleder

Chauffør & Lager


Tlf: 99 122 537

Mail: AML@ucholstebro.dk

Generel info

Mangler du sparring eller rådgivning i forhold til dit valg af en erhvervsuddannelse og vejen derhen?

Vores studievejledere sidder klar til at hjælpe dig på vej mod at vælge en uddannelse, der interesserer dig.

Du kan også booke et besøg, hvor du vil få muligheden for at blive vist rundt på skolen og møde nogle af vores lærere og elever.

Gå til studievejledning

Du kan på lærepladsen.dk se hvilke virksomheder, der søger en lærling eller elev.

På en række af uddannelser på UCH er der lærepladsgaranti, så du er sikret et kunne få en læreplads under din uddannelse.

læs mere om lærepladsgaranti

Når du er fyldt 18 år, kan du få SU – både stipendium og lån. Du skal søge i det kvartal, hvor du fylder 18 år og får støtten fra starten af det nye kvartal.

Læs mere om SU på su.dk – her kan du også få oplysninger om hvad du eventuelt må tjene ved siden af SU.

Når du får en uddannelsesaftale med en læreplads, så overgår du til lærlingeløn.
Læs mere om lærlingeløn.

I forbindelse med din start på Uddannelsescenter Holstebro, har du mulighed for at søge om befordringstilskud til den daglige transport med kollektiv trafik mellem hjem og skole.

Du kan finde yderligere oplysninger om transportgodtgørelse på ungdomskort.dk.

På Uddannelsescenter Holstebro kan du søge om Specialpædagogisk støtte under hele uddannelsen – også hvis du er i praktik i en virksomhed.

Specialpædagogisk støtte (SPS) er en støtteordning, der skal sikre, at du som elev med en fysisk eller psykisk udfordringer kan gennemføre en erhvervsuddannelse eller en erhvervsgymnasial uddannelse på lige fod med andre.

Du kan søge støtte, hvis du har udfordringer som fx:

 • Læse-/skrivevanskeligheder
 • Bevægevanskeligheder
 • Er blind eller svagsynet
 • Er døv eller hørehæmmet
 • Psykiske funktionsnedsættelser og udviklingsforstyrrelser

Læs mere om specialpædagogisk støtte

UCH tilrettelægger EUD og EUX-uddannelserne ud fra gældende lovgivning og regler for lov om gennemsigtighed og åbenhed om uddannelser.

Læs mere om regler, strategier og planer her.